Om te weten welke rok je het beste staat, is het belangrijk te weten welke modellen rokken er zijn.

De A-lijn rok

Zoals de naam al doet vermoeden lijkt de vorm van de rok wat op de letter A: smal in de taille en uitlopend vanaf de taille naar de dijen en de zoom. We kennen een paar variaties van het A-lijn model: de godet, de gypsy en de panelen rok.

    1. De Godet rok is een A-lijn rok met extra driehoekige stukken stof waardoor de rok aan de zoom uitwaaiert. Godet rokken kleden af omdat ze de aandacht afleiden van de taille en heupen.
    2. De gypsy rok is een enkellange a-lijn rok met of zonder ruches in horizontale banen. De banen kunnen eraan genaaid zijn of met kanten stukken zijn ingelegd. Vaak zijn deze zigeunerrokken ook geplisseerd waardoor er (nog) meer volume ontstaat. Vrouwen met een a-lichaamstype moeten deze rokken vermijden als de horizontale belijning al op de heupen begint.
    3. De panelen rok is een a-lijn rok met verticale banen stof die vanaf de taille tot aan de zoom lopen. Dit model rok kleedt af en is daarom zeer geschikt voor de vrouw met rondingen.

De rechte rok

Rechte rokken zijn rokken die van taille tot aan zoom dezelfde breedte hebben. Ze zijn goed voor zowel formele als informele gelegenheden en zijn er in verschillende lengtes. Ze hebben splitten (normaal gesproken aan de achterkant, maar ook aan de zij- of voorkant) voor meer bewegingsvrijheid.

De stof bepaalt of de rok te dragen is voor een formele gelegenheid. Voor formele gelegenheden heeft een rechte rok in satijn of een stof die zich langs het lichaam vormt de voorkeur. Voor meer casual gelegenheden kan je kiezen voor zwaardere stoffen als katoen, jeans of leer.

Dit model rok flatteert vrijwel alle lichaamstypes.

Goed gevormde benen vallen mooi op in een rechte rok op kniehoogte.

De tulprok

Lijkt qua vorm op een omgekeerde tulp. Vaak met 2 gedeeltes die, als bloembladeren, elkaar overlappen waardoor nog een stuk been zichtbaar is. Dit model rok kleedt erg af.

De potlood- en kokerrok

Deze rokken sluiten aan vanaf de taille tot aan de knie. De potlood rokken eindigen rond kniehoogte terwijl de kokerrok langer is (op kuit of enkel hoogte). Vaak met een split aan de achterkant. Deze rokken kunnen met name gedragen worden door X-lichaamstypes. Elke ‘oneffenheid’ in het lichaam komt in deze rok uit. Prima geschikt voor een zakelijke outfit, zeker in combinatie met wat zakelijkere jasjes, blouses en schoenen.

De mini rok

Dankt zijn naam aan de lengte van de rok: tot halverwege de dijen. Minirokken kunnen worden uitgevoerd in heel veel verschillende materialen (stoffen) maar over het algemeen wordt een dikkere stof gekozen om wat stevigheid te geven. De meer uitlopende a-lijn mini’s kunnen van een soepelere stof worden uitgevoerd, vaak zijn ze dan wel gevoerd. De zoom kan uitlopend of recht zijn. Vaak wordt de mini rok gedragen tijdens informele uitjes: naar de kroeg, club, met vriendinnen of voor dat hele speciale afspraakje! Mini’s kunnen ook dubbel-laags worden uitgevoerd worden (in franjes); dit zijn de zogenaamde ra-ra rokken.
De mini’s zijn het beste geschikt voor kortere vrouwen (de benen lijken langer in een mini) en/of door vrouwen met mooie benen. Mini’s zijn goed te combineren met een legging voor de koude dagen, met lage en hoge hakken en laarzen.

De ballonrok

De ballonrok loopt vanuit de zoom naar binnen toe (vaak met elastiek) waardoor deze zo bol als een ballon is. De stof van deze rok is zeer belangrijk: zachte, dunne stoffen zijn zeer goed geschikt voor dit model rok, te zware stoffen krijgen dit ballon effect niet of nauwelijks. Dit model is zeer geschikt voor het i-lichaamstype omdat deze rok volume toevoegt. Een vrouw met rondingen zou dit model kunnen uitproberen: het camoufleert rondingen omdat het al van zichzelf rondingen heeft! Laat de rok dan wel op de knie vallen en zorg dat de zoom naar boven toe rond is. De ballonrok is, in tegenstelling tot de kokerrok, óf uit óf in de mode.

De wikkelrok

Dit is een rechthoekige lap die je om je lichaam wikkelt en vast maakt met banden in de taille. Afhankelijk van hoe stevig je de rok om je heen wikkelt en waar de opening zich bevind, kun je spelen met het showen van benen of niet.

De plooirok

De plooirok kan in bijna alle modellen voorkomen (a-lijn, mini, wikkel) en laat een variëteit aan plooien zien: van harmonica plooien tot platte plooien. Te brede plooien voegen volume toe, maar zachte ingestreken plooien kunnen afkleden.

Net zoals vrouwen, zijn rokken er in alle soorten en maten. Hopelijk geeft deze opsomming van soorten rokken een idee welke rok het beste bij je past.

Geef een reactie