Rokken zijn van alle tijden, de ene keer zijn ze wat meer op de voorgrond en de andere keer juist niet. Op het moment hoort de rok er echt bij en is deze verkrijgbaar in alle soorten, modellen, kleuren, lengtes en materialen.
Door het grote aanbod is het vaak lastig uit te vinden welke rok nou het beste geschikt is. Kan die korte mini rok nog wel, verzuip ik niet in die maxi rok, moet ik een strak of juist wijd exemplaar?
Op deze en meer vragen hopen we hier antwoord te geven.

Soorten rokken (modellen)

Wil je bepalen welke rok het je beste staat, dan is het belangrijk te weten welke soorten (basis modellen) rokken er bestaan. Zie hiervoor ons artikel over dit onderwerp.

De do’s and don’ts voor jouw figuur

Om te bepalen welk type rok je het beste staat is het ook belangrijk te weten welk lichaamstype je hebt. Zie hiervoor ons artikel over dit onderwerp.

Specifieke (knel?) punten:

 • Als je wat korter bent: het beste draag je rokken die taps toelopen (slim fit), en a-lijn rokken. Ook wikkelrokken zijn geschikt. Vermijd al te stugge materialen, die maken je juist compacter en kleiner. De zoom eindigt rond de knie: kijk kritisch in de spiegel voor de juiste lengte. Zowel te kort of te lang kan je kleiner maken. Een split maakt de benen optisch gezien langer. Verticale strepen doen dit ook. Vermijd ook details op de zoom, te lange rokken (op de kuiten) en te meisjes achtige rokken.
 • Als je stevig bent rond de taille: draag rokken die de aandacht verleggen naar je benen. Draag lange of juist korte rokken. Vermijd rokken met details op de taille.
 • Als je een rubens figuur hebt: draag rokken die taps toelopen, a-lijnen en wikkelrokken. Kies voor rokken met een platte voorkant en zijkant, met een rits op de achterkant, verlaagde tailles of geen tailleband en soepele stoffen. Draag geen rokken die te strak zijn, vermijd horizontale lijnen/patronen, te stugge stoffen en plooien.
 • Als je een grotere maag hebt:draag dan licht taps toelopende potlood rokken, a-lijnen en kies stoffen die mooi soepel vallen. Vermijd taillebanden, te strakke rokken, plooien en zakken aan de voorkant. Kies donkere kleuren, met name aan de bovenkant van de rok.
 • Als je stevige billen hebt: dan staan rokken vaker beter dan broeken.Draag rokken met een kleine a-lijn of losse, soepelvallende rokken en wikkelrokken. Vermijd taillebanden, zakken, plooien aan de bovenzijde en materiaal dat te veel ‘plakt’ aan je lichaam (lycra).
 • Als je daarentegen platte billen hebt: draag dan juist stoffen als lycra en strakke rokken.
 • Als je een lange taille hebt en korte benen:kies je voor rechte rokken om je benen meer lengte te geven. De beste lengte van de rok eindigt tussen halverwege de dij en boven de knie. Een riem in dezelfde kleur als de rok kan het bovenlichaam optisch gezien verkorten. Draag korte tops, blouses of jassen. Match de kleur van de panty met de rok en schoenen (krijg je langere benen van) en kies voor verticale patronen of versieringen.
 • Als je een korte taille hebt en lange benen: kies dan voor rechte rokken en rokken met een verlaagde taille. Ook rokken die op de heupen beginnen zijn goed. Met bovenkleding die over de rok heen valt verlengen we de taille. Kies hierbij voor soepelvallende stoffen. Vermijd details en accessoires die over de het buik/heupgedeelte heen lopen, hiermee maar je dit gedeelte juist weer korter.
 • Als je brede heupen hebt: dan zijn soepelvallende rokken, eventueel met zachte plooien, iets voor jou. Vermijd te strak zittende stof/rokken.
 • Als de dikke enkels hebt: draag dan lange en wijde rokken gecombineerd met (half)hoge laarzen. Vermijd zoveel mogelijk rokken met details op de zomen, die leiden de aandacht juist naar de enkels.

 

Wat is de ideale zoomlengte?

Rokken zijn er in alle lengtes verkrijgbaar: van zeer kort (eigenlijk meer een bredere riem) tot een superlang model waar je over heen kunt struikelen. De mode verandert continue maar als jij kiest voor de roklengte die het beste bij jou past, dan zit je altijd goed!

Om de perfecte lengte te vinden ga je voor de spiegel staan en kijk je kritisch naar je benen. Waar zit je smalste gedeelte? Vaak kun je daar het beste de zoom laten eindigen. Meestal is dit halverwege de dij of net boven of onder de knie. Laat de zoom nooit eindigen op je breedste gedeelte (meestal de kuiten).

Neem wat rokken uit je kast (of jurken) en kijk kritisch in de spiegel en bepaal zelf wat de meest flatterende lengte is. Zoek naar maximaal 3 lengtes die je het beste staan en probeer deze lengtes aan te houden bij het winkelen. Laat je daarbij niet verleiden tot iets langer of korter te gaan, je weet wat je het beste staat! In een goed stijladvies wordt de lengte van de rokken ook altijd behandeld, dus je kunt altijd nog daarvoor kiezen als je er zelf niet uitkomt.

Naast ons figuur bepaalt ook onze leeftijd voor een deel de lengte van onze rokken. Niemand zit te wachten op een oude oma in een mini! (tenzij je mee wilt doen aan het programma van Gordon “Hotter than my daughter”). Daarnaast bepaalt ook vaak waar je naar toe gaat de lengte: een mini staat leuk in de club maar minder op de werkvloer.

Kijk eens in de 5 jaar nog eens kritisch in de spiegel en kijk of die ideale zoomlengte nog steeds zo ideaal is. De benen van een vrouw veranderen ook met de jaren!

Mini’s en maxi’s

“Wear a mini skirt with confidence”: vertrouw erop dat de mini je staat en je straalt zelfverzekerdheid uit. Als je slank bent dan staan alle mini rokken je wel. Heb je meer rondingen, kies dan voor een mini in een rechter model in een dikkere stof (bijvoorbeeld denim).

Bij de maxi rok is het altijd uitkijken of de rok er niet met het meisje vandoor gaat: is de rok niet te groot/lang? Als je klein bent dan kun je vaak wegvallen in een hele lange rok die ook nog eens heel wijd is. Kies voor een rok in een stretch materiaal. Als je dit combineert met laarzen en een jeans jack dan staat het voor bijna alle lichaamstypes geweldig. Ben je wat ronder,kies dan voor mooie soepelvallende materialen.
Ga nooit te lang: het staat echt niet charmant als je constant over je rok struikelt!

Overige tips
  • Als je een rok gaat kopen, neem dan de top en schoenen mee die je erop wilt gaan dragen, dan zie je pas goed hoe het setje staat.
  • Meestal staan hoge hakken het charmantst bij een rok, maar ook platte schoenen kunnen onder een rok. Kies dan wel voor vrouwelijke schoenen en niet voor te stevige stappers.
  • Harige benen onder een rok………we gaan het hier niets eens verder over hebben. Een duidelijke DON’T!!
  • Een panty of maillot kan goed onder een rok als het nog te koud is voor blote benen. Vaak geldt wel: hoe korter de rok, hoe dikker de beenmode. Dus een maillot onder een mini, een panty onder een kokerrokje die onder de knie valt.

Geef een reactie